Artikler

Afmagtsprocesser i skolens fællesskaber

Artiklen sætter fokus på børn, der handler voldsomt over for andre børn og voksne i form af grimme gloser og aggressive handlinger.  Det er nødvendigt at forstå, hvad børns handlinger hænger sammen med for at kunne forstå dem som svar på problematiske situationer i skolen.

Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift, 55 (4), s. 56-68

Børneperspektiver – en vinkel på praksis

Via praksisnære eksempler illustrerer artiklen, hvilken viden der kan fremkomme ved at anlægge et perspektiv fra børns ståsteder, og hvordan denne viden kan få betydning for udvikling af praksis.

Tidsskrift for professionsstudier, 29, s. 44-53.

Læs artiklen her: https://tidsskrift.dk/tipro/article/view/116404

Den stille mistrivsel i skolen

Artiklen sætter fokus på ”den stille mistrivsel”. Det er børn, der ikke forstyrrer undervisningen eller har adfærdsmæssige vanskeligheder, og derfor nemt kan overses i en hektisk skolehverdag. Den stille mistrivsel illustreres gennem observationer af Frejas skoleliv, som er forbundet med ensomhed og udelukkelse fra klassens børnefællesskaber.

Kognition & Pædagogik, 34 (133), s. 8-15.

Et deltagerperspektiv på inklusion

Hensigten med et deltagerperspektiv er ikke at udvande inklusionsbegreb, men at bidrage med begreber, der gør det muligt at analysere og forstå konkrete pædagogiske udfordringer i skolen og deraf afsøge handlemuligheder.

KvaN, 42 (123), s. 7-16

Håndtering af vanskelige skolesituationer

Ofte står læreren i konkrete undervisningssituationer alene og skal alene håndtere de mange udfordringer. Ved at inddrage en anden skoles organiseringsform illustrerer artiklen, hvordan der skabes andre betingelser og muligheder for at håndtere vanskelige skolesituationer.

Psyke & Logos, 41 (1), s. 57-69

Læs artiklen her: https://tidsskrift.dk/psyke/article/view/121505

Inklusion – muligheder og begrænsninger for deltagelse belyst gennem et børneperspektiv

(ph.d.-afhandling)

Læs her: https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/publications/inklusion-muligheder-og-begr%C3%A6nsninger-for-deltagelse-belyst-genne

Pædagogers arbejde med skoletilhør

Artiklen undersøger, hvilke faglige tilgange der er betydningsfulde i pædagogers arbejde med at skabe trivsel og skoletilhør. Den viser, at en faglig insisteren på at se skolelivet fra børns ståsteder gør en positiv forskel for børns deltagelse i skolens fællesskaber og oplevelse af skoletilhør.

Forskning i Pædagogers Profession og Uddannelse, 8 (2), s. 34-41

Læs artiklen her: https://tidsskrift.dk/FPPU/article/view/150374

Pædagogers bidrag til at mindske skolefravær og skabe skoletilhør

Rapporten belyser gennem empiriske eksempler fra børns skolehverdag, hvordan der kan arbejdes pædagogisk med børns deltagelsesmuligheder og fælles skaben samt med at skabe pædagogiske miljøer, der kan komme alle børn i møde.

Læs her: https://bupl.dk/pjece/paedagogers-bidrag-til-mindske-skolefravaer-og-skabe-skoletilhoer

Refleksioner over børneperspektiver – en vej til udvikling af praksis

Artiklen sætter fokus på, hvordan observationer fra børns perspektiver kan bidrage til at udvikle og forbedre skolens praksis, når observationerne bliver genstand for fælles faglige refleksioner og analyser blandt skolens professionelle.

Kognition & Pædagogik, 135 (35), s.18-25

Situeret ulighed i skolen

Børn kommer i skole med forskellige baggrunde og forskellige forudsætninger for at lære, udvikle sig og tage del i skolelivet. Artiklen peger på, at når vi forstår ulighed som noget, der kommer hjemmefra og bæres med ind i skolen, kan det skabe ulige deltagelsesbetingelser og oplevelser af uretfærdighed.

Unge Pædagoger, 82 (1), s. 19-28

Den fulde publikationsliste

Holm Poulsen, C. (2018). Afmagtsprocesser i skolens fællesskaber. Pædagogisk Psykologisk Tidsskrift, 55 (4), s. 56-68

Holm Poulsen, C. (2019). Børneperspektiver – en vinkel på praksis.Tidsskrift for professionsstudier, 29, s. 44-53.

Holm Poulsen, C. (2024). Den stille mistrivsel i skolen. Kognition & Pædagogik, 34 (133), s. 8-15. 

Holm Poulsen, C. (2022). Et deltagerperspektiv på inklusion. KvaN, 42 (123), s. 7-16

Holm Poulsen, C. (2020). Håndtering af vanskelige skolesituationer. Psyke & Logos, 41 (1), s. 57-69

Højholt, C. & Holm Poulsen, C. (2023).Konflikter og situeret ulighed i skolens læringsfællesskaber. I: Pædagogisk psykologi i læreruddannelsen. E. Skibsted & O. Løw, O. (red.). Akademisk Forlag, s. 238-249 

Holm Poulsen, C. & Jakobsen, L. K. (2024). Pædagogers bidrag til at mindske skolefravær og skabe skoletilhør. BUPL. https://bupl.dk/pjece/paedagogers-bidrag-til-mindske-skolefravaer-og-skabe-skoletilhoer

Holm Poulsen, C. & Jakobsen, L. K. (2025). Pædagogikkens betydning for børns deltagelse og trivsel. Nordisk tidsskrift for pedagogikk & kritikk, 11 (2), 26-37.https://pedagogikkogkritikk.no/index.php/ntpk/article/view/6263/11116

Holm Poulsen (2025) Refleksioner over børneperspektiver – en vej til udvikling af praksis. Kognition & Pædagogik, 135 (35), s.18-25

Holm Poulsen, C. & Jakobsen, L. K. (2012). Situeret ulighed i skolen. Unge Pædagoger, 82 (1), s. 19-28

Holm Poulsen, C. (2021). Skolevanskeligheder og inklusionsmuligheder. Hans Reitzels Forlag